Recent Posts

Archive

Tags

No tags yet.

Tutkimuskohteena Valkeisen lampi

Minna Canthin koulu osallistuu 9 muun kuopiolaisen koulun kanssa Suomen ympäristökeskuksen Ihan Pihalla! hankkeeseen. Hankkeessa on Kuopion lisäksi mukana myös 10 muuta kaupunkia / kuntaa ympäri Suomea. Minna Canthin koulu on Niiralan alueella Valkeisen lammen lähellä sijaitseva iso, yli 600 oppilaan yläkoulu.

Valkeisen lampi on kuopiolaisille hyvin tärkeä virkistysalue. Sen ympärille on tehty upeita kukka- ja puuistutuksia ja lampea kiertää reilun kilometrin pituinen hiekkatie, joka on ahkerassa lenkkeilykäytössä. Lampea ympäröivillä puistoalueilla näkee kesäaikaan erilaisia piknikseurueita polttariporukoista opiskelijasakkeihin. Läpi vuoden lampea kiertävät koiranulkoiluttajat ja Pokemon Gon pelaajat. Myös kalastajat hakeutuvat Valkeisen lammelle talvella pilkkimään ja muuhun aikaan vuodesta onkimaan tai viehekalastamaan.

Minarin oppilaat pääsevät lammelle biologian tunneilla kolme kertaa vuodessa, lammella käydään tutkimassa vesikasveja ja haavimassa planktonia sekä pohjaeläimiä, myös pilkillä käydään talvella jääolojen niin salliessa. Ihan pihalla hankeen myötä myös vesitutkimukset lammella tulevat pysyväksi osaksi 7 luokan biologian opetussuunnitelmaa. Ihan Pihalla! hanketta Minarissa vetävät biologian opettaja Anna Hahtola ja kemian opettaja Johanna Kokkonen.

Hankkeen ympäristöntutkimusreppuja koulumme sai 3 kappaletta, toivottavasti saamme vielä pari lisää ennen kuin hanke loppuu. Tuunasin erään syyskuisen perjantai-illan iloksi reput käyttökuntoon: merkkasin punaisella ja sinisellä langalla näkösyvyyslevyjen naruihin mitta-asteikon 0.5 metrin välein, ompelin 6 vedenpitävää pussukkaa pH ja happipitoisuuden määrittämistavaroita varten ja laitoin lämpömittarit toimintakuntoon. Tämän jälkeen vietin yli 2 tuntia tehden Seppopeliä ja sain aikaiseksi Valkeisen lammelle sijoittuvan 5 pistettä sisältävän kokonaisuuden. Pelissä mitataan veden näkösyvyyttä, lämpötilaa, pH:ta ja happipitoisuutta, sekä arvioidaan aistinvaraisella (haju, ulkonäkö) menetelmällä veden laatua. Vastaukseksi pitää tekstin ohella palauttaa kuvia, video tai äänitiedosto. Peli löytyy Sepon sisältökirjastosta: Ihan Pihalla hankkeen vesitutkimuksia Minna Canthin koulu.

Heti seuraavalla viikolla (39) ohjasin kolme 7 luokan biologian opetusryhmääni pelaamaan pelin läpi biologian tuntien aikana. Alkuun tarvittiin laaja ohjeistus välineistön käytöstä ja siitä, mitä termit näkösyvyys, pH, happipitoisuus yms. tarkoittavat. Myös Seppopeliin kirjautuminen ja pelin pelaaminen piti käydä huolella läpi. Kun suoriuduimme tästä alkuhässäkästä, oppilaat suuntasivat 5 hengen ryhmissä suorittamaan vesitutkimuksia Valkeisen lammelle varovaisen innostuneina.

1. Näkösyvyys mitattiin Niiralan ruusutarhan kohdalla sijaitsevalta laiturilta. Tämän tutkimuksen vastaukseksi piti laittaa syvyys tekstinä ja kuva kun ryhmä mittaa näkösyvyyttä. Oppilaiden mittaamat syvyyden vaihtelivat 1,38 - 2,10 metrin välillä. Suurin osa lukemista sijoittui välille 1,65-1,75m.

2. pH ja happipitoisuus mitattiin uimarannalta kahdesta kohdasta. Olin jakanut tarvittavat koeputket, tabletit ja värikartat kahteen eri pussukkaan, jotta oppilailla ei mene samankaltaiset välineet sekaisin. Suurin osa sai pH tulokseksi lievästi emäksisen 7.5-8. ja happipitoisuudeksi 2-4 ppm luokkaa.

3. Aistinvarainen arviointi tehtiin Kevätpatsaan luona lammen pohjukassa. Tästä tehtävästä piti palauttaa äänitiedosto, jossa kuvaillaan veden hajua, kirkkautta ja väriä. Oppilaiden selostukset olivat oikein hauskoja ja kuvaavia.

4. Lämpötila mitattiin Laituripuun laiturilta (vastapääta ruusutarhan laituria). Lämpötilan mittaamisesta oppilaiden piti ottaa ja palauttaa vastauksena video. Tämä ihan sen takia, että kaikkia eri vastauksen muotoja tulisi kokeiltua. Paikka ei ollutkaan paras mahdollinen lämpötilan mittaamiseen, sillä laiturin päässä oli yllättävän matalaa vettä. Lukemat vaihtelivatkin useita asteita ryhmien välillä.

Kaikkiaan tutkimukset sujuivat hienosti, ryhmissä työskentely onnistui hyvin ja oppilaat osasivat palauttaa oikeita asioita vastauksiksi. Joitakin teknisiä ongelmia koimme matkan varrella, mutta se nyt oli täysin odotettavaa. Joidenkin oppilaiden puhelimet eivät antaneet palauttaa kuin yhtä formaattia: jos palautit kuvan, et voinut enää erikseen kirjoittaa tekstiä. Jonkun toisen porukan ohjelma / kännykkä kaatui ja joltakin tietysti loppui akku. Kukaan oppilaista ei kuitenkaan turhautunut, eksynyt tai tippunut järveen ja kaikki reput välineineen palautuivat ihan yhtä hyvässä kunnossa kuin mitä olivat retkelle lähtiessä. Oppilailla tuntui olleen todella mukavaa ja kaikki palasivat luokkaan posket punaisina.

Kun keräsin oppilailta palautetta syksyn biologian tunneista ensimmäisen jakson lopulla, lähes jokaisessa paperissa luki, että kivointa mitä tunneilla tapahtui, oli kaikenlainen toiminnallinen tekeminen. Erikseen oli mainittu planktonin haaviminen ja mikroskopointi, rapujen preparointi ja Seppopelin pelaaminen. Kevätpuolen biologian tunneilla koulumme muut biologian opettajat ovat luvanneet viedä omat ryhmänsä Valkeiselle pelaamaan tekemääni peliä ja suorittamaan vesitutkimuksia. Tässä kohtaa koulumme Ihan pihalla vastuuopettajana voisi todeta: mission completed!!!

oih

#minnacanthinkoulu #seppopeli #vesitutkimus #kuopio