Recent Posts

Archive

Tags

No tags yet.

Ihan pihalla -hankkeen eteneminen Pyörön kotitalousopetuksessa ja joulupajat

Kotitalousopetuksessa on syyslukukaudella 2017 pohdittu Ihan pihalla -hankkeen innoittamana ympäristöystävällistä astianpesua. Astioita käsin pestessä on kiinnitetty huomiota veden määrään, lämpötilaan, pesuaineen ympäristöystävällisyyteen sekä pesuaineen oikeaan annostukseen.

Seitsemännen luokan oppilaat ovat havainneet, että kaikissa tunnetuissa astianpesumerkeissä ei ole merkintää oikeasta annostuksesta. Lisäksi oppilaiden omakohtaiset kokemukset ruoantähteiden tarkasta kaapimisesta biojätteisiin ovat vähentäneet veden kulutusta ja helpottaneet astianpesua.

Pesuainepakkauksia tutkittaessa on havaittu myös muutamia puutteita, yhtenä esimerkkinä materiaalin kierrätysmerkinnät. Näistä merkinnöistä on nyt otettu yhteyttä maahantuojiin ja Euroopan parlamenttiin, jonka kemikaaliasetukset eivät kohtele astianpesuaineita ja pyykinpesuaineita yhdenmukaisesti.

Kotitalousopettaja kävi pitämässä kolmasluokkalaisille oppitunnin veden merkityksestä. Oppilaat pohtivat piirroksissaan aluksi sitä, mihin he olivat kyseisenä aamuna tarvinneet vettä. Sen jälkeen katseltiin valokuvia Tansaniasta, jossa kotitalousopettaja oli käynyt viime kesänä. Maassa on pula niin juoma- kuin kasteluvedestäkin, ja eläinten kuvia katsellessa todettiin, etteivät veden puutteesta kärsivät eläimet näytä voivan hyvin. Samalla ihmeteltiin myös sitä, miten pienessä vesilätäkössä krokotiilit voivat elää.

Tansanialaisilla lapsilla ei näyttänyt olevat leluja, mutta monet auttoivat vanhempiaan kantamaan vettä. Siihen eläydyttiin Pyörössä, kun oppilaat kokeilivat, miltä tuntuu kantaa vettä 10 litran astioilla.

Yhdeksäsluokkalaiset saivat tehtäväkseen pohtia vähävetisiä elintarvikkeita ja tutkia elintarvikkeitten piilovesimäärää. Oppilaat suunnittelivat ns. vähävetisen ruokalistan ja miettivät, miten voisivat vähentää omaa vedenkulutustaan.

Välituntitoimintana kokeiltiin Seppo-pelejä. Tehtävänä oli lajitella jätteitä, litistää maitopurkkeja ja taitella biojätepusseja sanomalehdistä. Yksi Seppo-peli käsitteli Pyörön koululaisen arjen valintoja ja koulupäivää. Oppilaat joutuivat silloin arvioimaan omaa koulupäiväänsä kestävän kehityksen näkökulmasta.

Joulupajat kolmasluokkalaisille

Pyörön koulun kansainvälisyysryhmä piti joulukuun puolivälissä joulupajoja kolmasluokkalaisille. Ryhmä halusi ottaa pajoihin hankkeen vesiteeman. Joulun alla oli sopivaa myös askarrella lumihiutaleita. Jokainen luonnon lumihiutale on uniikki, samoin askartelun tulokset.

Jääkokeita

Pajojen aikana tehtiin kokeita jääpaloilla. Ensimmäinen koe liittyi veden pintajännityksen purkautumiseen. Astia täytettiin vedellä, sen jälkeen veteen laskettiin paperinen kala. Pieni tippa astianpesuainetta sai aikaan kalan uimisen, koska veden pintajännitys purkautui.

Samassa yhteydessä todettiin, että yleensä aineiden kiinteät muodot ovat tiheämpiä ja painavampia kuin nestemäiset olomuodot. Poikkeuksen tekee vesi, minkä vuoksi jääpalaset kelluvat veden päällä.

Kolmannessa kokeessa tartuttiin ruokasuolan ja puuvillanarun avulla pesuvadissa kelluviin jääpaloihin. Kokeessa kuiva puuvillanaru laskettiin jääpalan päälle ja sille ripoteltiin ruokasuolaa. Seurauksena oli se, että liukeneva ruokasuola sulatti jääpalaa, jolloin naru jäätyi kiinni jääpaloihin, mikä taas mahdollisti jääpalojen nostamisen narulla vedestä.

Teksti ja kuvat

Eija Niiranen

kotitalouden opettaja

#pyörönkoulu #seppopeli #vesistötutkimus #ihanpihalla #vesitutkimus