Recent Posts

Archive

Tags

No tags yet.

"Mutta eihän tää oo mitään oikeaa koulua"


Tällaisen palautteen antoi eräs oppilas Jyväskylän Tikkakosken yhtenäiskoulun opettajilleen Ulla-Maija Hänniselle ja Tuomas Ikoselle koulupäivän jälkeen. Päivällä oli mm. opiskeltu ja tehty tutkimuksia metsässä ja pelattu seppo-peliä Ihan pihalla! hengessä.

Ulla-Maija ja Tuomas vetivät viime viikolla salin täyteen kuulijoita, kun he pitivät Aulangon ITK-päivillä Forum-esityksen omista Ihan pihalla! -kokemuksistaan.

Kokemukset ja vinkit tutkimuksellisesta ja innostavasta opetuksesta olivat konkreettisia ja varmasti moni sai ideoita myös omaan työhön. Esityksestä huokui läpi myös into ja usko omaan työhön. Tästä Ihan pihalla! -oppimisesta ja malleista on nimenomaan kyse!

Oli ilo kuulla, miten Tikkakoskella opettaminen ja oppiminen ovat usein yhteistekemistä. Tunteja sekä suunnitellaan että toteutetaan yhdessä ja hankkeen koulutuksissa saadut opit viedään kolleegoille ja tietysti myös ihan oikeaan tekemiseen.

Tutkiminen ja oppiminen ei välttämättä tunnu oppilaista oikealta koulutyöltä, mutta sitä se mitä suurimmassa määrin on. Tikkakoskella, kuten muissakin hankekuntiemme kouluissa, tehdään ihan oikeaa ympäristöntutkimusta ja innostetaan oppilaita tutkimisen pariin. Tikkakoskella oppilaat ovat mm. ottaneet maastossa vesinäytteitä ja tutkineet veden laatua. Talvella tutkimuksen kohteena on ollut lumi. Tutkimustiedot on syötetty SYKEn ylläpitämään avoimeen ympäristöwikiin (www.jarviwiki,fi), ja samalla on vaikutettu kansallisella tasolla ympäristötiedon laatuun.

Tutkimustuloksia on pohdittu myös laajemmin mm. seppo-opetusalustalla tehdyin pelein. Seppolla ympäristöopetukseen on saatu myös monialaisuutta.

Täytyy sanoa, että Tikkakoskella on sisäistetty loistavasti myös pelillisyyden idea. Aulangolla kuulijat pääsivät itsekin testaamaan ympäristötietouttaan oppilaiden tekemän pelin kautta. Itselleni taitaisi tulla pari Ulla-Maijan ja Tuomaksen Ihan pihalla! -tuntia tarpeeseen, sen verran kinkkisiä kysymyksiä pelistä löytyi. Mutta jo tästä muutaman kysymyksen pelistä löytyi yhdistettynä niin ympäristötietoutta, tiedonhakua kuin liikuntaakin.

Kiitos Ulla-Maija ja Tuomas ihan mahtavasta esityksestä! Täydet pisteet näille kahdelle innostavalle Ihan pihalla! -opelle. - Ja tehdään se nyt vielä vesikirkkaaksi, on oikeaa koulua, ja nimenomaan tällaista sen pitäisi ollakin!