Recent Posts

Archive

Tags

No tags yet.

Vehmasmäen koulu tutki Koijärveä

Pääsimme mukaan Ihan pihalla- hankkeeseen ja päätimme tutkia koulumme lähellä sijaitsevaa Koijärveä. Iso-Koijärvi laskee Pieni-Koijärven kautta Koijokeen ja lopulta Sotkanselän Humalalahteen.

Iso-Koijärvi on pinta-alaltaan 30,9 ha ja rantaviivaa on 3,8 km. Järven syvin kohta on 7,8 m syvä. Iso-Vesijärven valuma-alue on pieni. Tästä syystä vesi järvessä vaihtuu hitaasti, vaihdunta kestää noin kaksi vuotta. Tämä lisää herkkyyttä kuormitukselle, joten järven tilan vaalimiselle on erityistä syytä. Toisaalta nykytilassaan valuma-alue on vähäkuormitteinen, peltoakin on vain 3% valuma-alueesta eivätkä ne ole rannoilla.

Ely-keskuksen tilastojen mukaan Iso-Koijärvestä on otettu näytteitä kolme kertaa: 30.1.1980, 28.2.1996 ja 4.4.2001

Ensimmäisen kerran kävimme Koijärvellä viidennen luokan keväällä. Otimme näytteitä rannasta ja harjoittelimme niiden tutkimista. ”Kunnon” tutkimukset teimme kuudennella luokalla. 19. elokuuta 2018. Koijärven rannassa ei ole laituria eikä käytössämme ollut venettä, joten tarvitsimme vapaaehtoisia uimareita.

Otimme näytteitä kauempaa rannasta. Mittasimme veden lämpötilan (+20 astetta) ja näkösyvyyden (1,8 m).

Luokassa tutkimme veden happamuutta ja happipitoisuutta.

Seuraavalla viikolla tutkimme koulussa lisää veden ominaisuuksia. Pintajännitystä, kapillaari-ilmiötä, vedenpainetta ja nostetta. Otimme mukaan ekaluokkalaiset kummioppilaamme.

Kaiken kaikkiaan tämä oli toiminnallinen ja mukava jakso!

Kiitos, että saimme olla mukana.

#vehmasmäenkoulu #vesistötutkimus #seppopeli #ihanpihalla